İçindekiler
2021 yılı itibariyle özelikle pandemi sürecide e-ticaret dünya çapında önemli rakamlara kadar ulaştı. Nitekim geçen yıl 4,9 trilyon dolarlık satış söz konusu oldu. Bu anlamda ilerleyen süreçte küresel ekonomi ile birlikte artan e-ticaret her yıl yüzde 50 oranında artış yaşayarak büyümeye başladı. Nitekim bu büyüme ile pazarın 2025 yılına kadar 7,4 ABD dolarına ulaşacağı konusunda istatistikler bulunmaktadır. Bununla birlikte 2022 yılının ilk 6 ayında oluşan e-ticaret analizleri bu istatistikleri doğrulamaktadır.
E-Ticaret ile dünya çapında satış yapan özellikle Çinli Alibaba bu yıl 700 milyar ABD dolarlık satışı ile listenin ilk sırasında yer almaktadır. Fakat istatistikler ile tahminlere göre Seaatle merkezi ile işlem gören Amazon Alibaba’yı bırakacak potansiyele sahiptir. 2022 yılı ile birlikte Amazon’un satış gelirinin 1,2 trilyon doları bulması beklenmektedir.
Önde Gelen Ticaret Ülkeleri
E-ticaret ile dünyanın önde gelen ülkesi şüphesiz Çin olmaktadır. İnternet satışları ile birlikte ülkenin yarısı dijital ortamlarda alım yapmaktdır. Bunun yanıda Birleşik krıkallık ile online perakende satışları % 36 seviyesine ulaşmıştır. Bunu Güney Kore % 32 oran ile takip etmektedir. Danimarka ise % 20 ile kendisini göstermektedir. Nitekim 2022 yılının ilk altı ayında e-ticaret ülkeleri Asya’da toplanmaktadır. Bu anlamda çevrimiçi satışlar e-ticaret ile büyümektedir.
Analizler ticaret açısından önemli bir argumanı oluşturmaktadır. Ancak bu analizler ile birlikte sitenizin durumu önem kazanmaktadır. Durumları ve ayrıntısını bilmiyorsanız çok değersiz bir husus olur. Nitekim çeşitli veri noktalarına girmeyi ve ne anlama geldiklerini keşfetmeyi gerektirir. Ardından, sitenizin performansı ve genel stratejisi için hangi metriklerin önemli olduğunu belirlemeniz gerekir.
Doğru verilerle, bilinçli iş kararları verebilir, satın alma ve elde tutmayı iyileştirebilir ve nihayetinde sadık bir takipçi kitlesi oluşturabilirsiniz. Kulağa uzun, karmaşık bir süreç gibi gelmektedir. Ancak doğru işlendiğinde ticari gelişiminize pozitif etkiler göstermektedir.
Tüketiciler, müşterileriniz hakkında bilgi edinebileceğiniz ve geri dönüşlerini teşvik eden unutulmaz deneyimler sağlayabileceğiniz verilerinizi ölçerek ve analiz ederek kişiselleştirilmiş deneyimler talep etmektedir. Bir e-ticaret sitesi için, dijital oturumlardan kalıpları belirleyin ve alışveriş alışkanlıkları, mağazanın ödeme deneyimi ve Satış Noktası (POS) verileri gibi ziyaretçi ve müşteri davranışlarını anlamak için derinlemesine analiz gerektirir. Bu anlamda fırsatları ortaya çıkaran ve dönüşümleri artıran verileri bulmak için temel metriklere ve temel performans göstergelerine odaklanmak gerekmektedir.
Neden E-Ticaret Sitenizi Analiz Etmelisiniz?
Uzmanlar, çevrimiçi alışveriş yapanların sayısının bu yıl 2,14 milyara ulaşmasını bekliyor. 2023 yılına kadar e-ticaret sektörü iki katına çıkacak bir istatistiğe sahiptir. Bu nedenle, e-ticaret sitenizin performansını bilmek için varsayımlara güvenemezsiniz. Dijital müşterilerinizi ve onlarla nasıl bağlantı kuracağınızı derinlemesine anlamanız gerekir.
Verilerinizi ölçerek ve analiz ederek bu ölçümlere ulaşabilirsiniz. Günümüzün tüketicileri kişiselleştirilmiş deneyimler talep eder. Bunu sağlayamazsanız, mutlu bir şekilde bir rakibe kaçarlar. Doğru verilerle müşterileriniz hakkında bilgi edinebilir ve geri dönüşlerini teşvik eden unutulmaz deneyimler sağlayabilirsiniz. Böylece, sitenizin verilerini analiz ederek şunları yapabilirsiniz:
-
Bir sonraki hareketiniz için net bir yön alın
-
Müşterilerin seveceği ürünler yaratın
-
Envanter için tahmin ve plan yapın
-
Siparişin yerine getirilmesiyle ilgili sorunları ortadan kaldırın
-
Müşterilere çapraz satış ve ek satış için fırsatlar sunun
-
Reklam harcamalarını nasıl en üst düzeye çıkaracağınızı belirleyin
Sitenizi Doğru Bir Şekilde Analiz Etmek İçin Hangi Araçlara İhtiyaç Duyacaksınız?
Gerçek mekanda faaliyet gösteren bir e-ticaret firmasının performansını analiz etmek için önemli hususlar şunlardır.
-
Alışveriş alışkanlıkları
-
Mağazanızın ödeme deneyimi
-
Satış noktası (POS) verileri
Bir e-ticaret sitesi için, gözlemleyecek fiziksel müşterileriniz olmadığı için benzer istatistikleri toplamak o kadar net değildir. Bunun yerine, dijital oturumlardan kalıpları belirliyorsunuz ve ziyaretçi ile müşteri davranışını anlamak için derin analizler yapıyorsunuz.
Neyse ki, birkaç araç aynı düzeyde şeffaflık sunar, böylece sitenizi ziyaretçilerinizin bakış açısından anlayabilirsiniz. E-ticaret sitenizin analizinde mutlaka dikkat etmeniz başlıca unsurlar bulunmaktadır. Bunlar;
Demografi: Yaş, cinsiyet, konum, ilgi alanları ve davranışlar
Erişim: İçeriğinizi e-posta veya sosyal medya gibi dijital platformlarda gören kişi – abone veya takipçi – sayısı
Gösterimler: İnsanların içeriğinizi görme sayısı
Etkileşim: İçeriğinizle etkileşime giren kişi sayısı
Arama hacmi ve anahtar kelime sıralamaları: Reklam harcamalarınızı nereye odaklayacağınızı gösterin ve insanların sizi bulmasını kolaylaştırın
Tıklama oranı (TO): Bağlantılarınızı görüntüledikten sonra tıklayan kullanıcıların yüzdesi