İçindekiler
Ticari olarak faaliyetinizin sonuçlarının pazarlanması sizlere kazanç sağlamaktadır. Bu anlamda pazarlama yöntemleri önem kazanır. Özellikle işletmelerin B2B ile B2C pazarlama yönteminin ne anlama geldiğini araştırıyor olması kazancın daha yüksek olmasını sağlamak içindir. Bu çerçevede tecrübeli ellerden alınan hizmetler sizlerin Pazar payını yükseltecektir. Ancak merak ettiğiniz en önemli hususlardan biri olan B2B ve B2C arasındaki fark, avantajları ile işletmenizin hangisini satması gerektiği irdelenmesi gereken hususlardan biri olmaktadır.
İşletmem B2B veya B2C satmalı mı? Bu, bir işletme sahibi ve bir girişimcinin işletmeleri için en iyi kararları alabilmeleri için dikkate alması gereken önemli bir sorudur. Bu kararı vermenize yardımcı olabilecek en önemli bilgiler makalemizin içeriğinde yer almaktadır. B2B iş modeli ile B2C veya D2C modeli arasındaki farklar, her birinin faydaları ve neden birini veya diğerini seçmeniz gerektiği konusunda size yol göstermektedir.
B2B ve B2C Nedir?
B2B, diğer işletmelere hizmet veya ürün sağlayan “işletmeler arası” bir şirketi ifade etmektedir. Ancak B2C, ise doğrudan bireysel tüketicilere satış yapmayı ilke edinen işletmeden tüketicilere şirketlerini ifade etmektedir. Biri işletme diğeri doğrudan tüketiciye hizmet etmeyi hedef olan iki farklı iş modelinden bahsetmek mümkündür. Böylelikle B2B ve B2C arasındaki temel fark, pazarlama faaliyetlerinin yürütüldüğü hedef kitle olmaktadır.
Örneklerle B2B ve B2C Nedir?
B2B ve B2C iş modelleri fikri kafa karıştırıcı görünüyorsa, işte size yardımcı olacak basit bir örnek. Diyelim ki karpuz yetiştiren bir çiftçisiniz. Bu yılın mahsulünü topladınız ve satacak 1.000 karpuzunuz var. B2B veya B2C rotasını seçip seçmeyeceğinize karar vermeniz gerekir.
B2B yolunu seçerseniz, karpuzlarınızı toptan satın almak için bir perakendeci bulmanız gerekir. Bu, bir bakkal, restoran veya ek karpuz ihtiyacı olan başka bir çiftçi olabilir. Başka bir tarafa indirimli fiyattan toplu olarak satacaksınız, o da daha sonra bu karpuzları bir şekilde tüketicilere satacaktır.
B2C’yi seçerseniz, bunun yerine bir çiftlik standı kurarsınız. Bu çiftlik standında, gıda işletmesi olarak müşterilere doğrudan karpuz satıyorsunuz . Bu, karpuzları satmak için daha fazla zaman harcamanızı gerektirir, ancak onları daha yüksek bir fiyata satabilirsiniz.
B2B vs B2C: Hangisi Daha İyi?
Ne B2B ne de B2C iş modeli doğası gereği daha iyi değildir; ikisinin de kendine göre artıları ve eksileri vardır. Çoğu işletme, bir modele veya diğerine daha uygundur. İşletmenize en uygun model, hedeflerinize, altyapınıza ve sektörünüze göre belirlenir. İşletmenize hangi stratejinin uygun olabileceğini belirlemek için B2B ve B2C’ye hızlı bir genel bakış sizlere önemli ipuçları vermektedir.
Ürünleri toplu halde yapan ve depolamaya ihtiyaç duyan bir işletmeniz varsa, B2B doğru seçim olabilir. Bu, toplu nakliyeye katılmanıza ve dünya çapındaki işletmelerle ilişkilerinizi geliştirmenize olanak tanır. Sabit nakliye, hızlandırılmış nakliye ve bir gecede nakliye arasındaki farkları öğrenmeniz gerekir.
Alternatif olarak stoksuz satış sunabilir ve satış yaptığınız işletmeler için nakliye işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. Kârlar daha yüksek olabilir, ancak yalnızca yeterli ürün satarsanız. Müşterilere sunabileceğiniz en iyi stoksuz satış ürünlerini keşfetmek için biraz araştırma yapılması gerekmektedir. Bu hususu etkili bir şekilde nasıl yapacağınızı öğrendikten sonra, sağlam bir kar marjı elde etmeye odaklanabilirsiniz.
Daha küçük parti ürünleriniz varsa veya sınırlı raf ömrüne sahip ürünler satıyorsanız, B2C cevap olabilir. Bu işletmeler, daha yüksek bir envanter devir oranına güvenirler. Bireysel öğelerin karı daha yüksektir, ancak çok sayıda ürün satmak için daha fazla çalışma gerekir. B2C, satış hedeflerini karşılamak için ek personele para harcamayı ve etkili envanter yönetimi tekniklerini uygulamaya daha fazla odaklanmayı gerektirebilir.
B2B ve B2C Arasındaki Fark
Teknik olarak karıştırılan B2B ve B2C işletmeleri arasındaki en önemli fark, hedeflenen müşteriler olmaktadır. B2B, ürünlerini işletmelere satış yaparken, B2C ise doğrudan son tüketiciye satışını gerçekleştirmektedir.
B2B için önemli mesajlar, ürününüzün işlerine neler sunabileceğine odaklanır. B2C müşterilerine ulaşmak için attığınız ağ, B2B’den çok daha geniştir. B2C pazarlama, demografiye, sosyoekonomik gruplara ve tüketici zevkine odaklanır.
B2C pazarlamada, ses tonları, iletişim kanalları ve satın alma teşviklerinin ürünler ve hizmetler arasında farklılık göstermesi muhtemeldir. Bu, B2B ve B2C pazarlama arasındaki temel farktır, çünkü hedef kitle genellikle B2B pazarlama için daha benzerdir.
B2B ve B2C işletmeleri arasındaki bir diğer büyük fark, aynı zamanda farklı çalışma ve benzersiz faydalar sunma eğiliminde olmalarıdır. İşletmenizden satın almak için doğru teşvikleri sunmanın birçok nüansları bulunmaktadır.
B2B ve B2C e-Ticaretini Karşılaştırın ve Karşılaştırın
B2B ve B2C e-ticaret işletmeleri birçok ortak niteliğe sahiptir, ancak aynı zamanda bir takım önemli farklılıkları da vardır. Her ikisinde de işe girmeden önce B2B ve B2C e-Ticaret özelliklerini öğrenmek, karşılaştırmak ve karşılaştırmak önemlidir.
İşte B2B ve B2C arasındaki en büyük farklardan dördü:
Fiyatlandırma Modelleri
Müşteri Hizmetleri Hesap Yönetimi
Fiyatlandırma modelleri. Bu, bir e-Ticaret veya tuğla-harç işletmesi olmanızdan bağımsız olarak aynıdır. B2B işletmeleri genellikle siparişlerin miktarına ve sıklığına göre birden fazla indirimli fiyat düzeyi sunar. B2B ödemeleri de B2C’den daha çeşitlidir.
Müşteri hizmetleri hesap yönetimi. B2C e-Ticaret şirketleri, yaygın soru ve sorunlara yanıt vermek için müşteri destek temsilcilerini kullanır. B2C işletmeleri, e-ticaret satışlarını artırmak ve yardımcı olmak için yeni toptan müşteriler getiren ve onlarla düzenli olarak iletişim halinde olan hesap yöneticilerini kullanır.
Çoğu tüketici, ticari müşterilere göre daha kısa bir ortalama dikkat süresine sahiptir, bu nedenle dikkatlerini çekmek için kısa ve hızlı mesajlaşma gereklidir. B2B siteleri çoğunlukla işletmelerin satın almak istedikleri ürünlere kolayca ulaşabilmeleri veya hesap bilgilerine ulaşabilmeleri için kullanılmaktadır. Bu farklılıklar, şirket bir B2B çevrimiçi pazaryeri kullanıyorsa aynıdır. Bir satır sayfası veya kullanımını bulmanız pek olası değildir.
İstatistikler, yavaş yükleme hızına sahip e-ticaret sayfalarının alışveriş sepetini terk etme oranının daha yüksek olduğunu göstermektedir. B2B’de, ödeme işlemi genellikle insan etkileşimi seçenekleri ekleme, birden fazla gönderim adresi ekleme veya otomatik bir yeniden sipariş noktası ayarlama gibi ek adımlar içerir.
Pazarlama stratejileri ile yöntemleri sürekli dijital dünyaya doğru yönlendirilmektedir. Bu anlamda işletmenizin planlamalarda dijital olarak yüzü olması ve ürünlerin pazarlanması açısından önemli bir koordinasyona ihtiyacı olacaktır. Bu çerçevede alacağınız hizmet ve ürünler doğru ve güvenilir adreslerden gerçekleştirilmesi gerekir.