İçindekiler
İnternet ile çevrimiçi kazancın önemli roller üstlendiği modeller günümüzün en popüler ticari anahtarı haline gelmektedir. Bu anlamda işletmelerin hammadde, ürün ve hizmet satışını işletmeden işletmelere olarak gerçekleştirdiği Business to Business, diğer deyişle B2B sektörde önemli yer edinmektedir. Öyle ki günümüzde B2B şirket örnekleri arasında küresel ekonomide büyük güce sahip şirketlerde olmaktadır.
Ticari olarak faaliyet gösteren şirketler kendi ürünlerini üretme aşamasında hammadde, hizmet ve ürüne ihtiyaç duymaktadır. Bu sebeple işletmelerden elde edeceği hammadde ile üretime geçer ve banttan çıkan ürünler ile kazanç sağlama yoluna gitmektedir. Böylelikle faaliyetlerini en üst seviyeye çıkaran işletmeler daha çok kar planlar. Bu çerçevede B2B iş modeline giren birçok işletme türü bulunmaktadır. Birçoğunuzun yakından bildiği bu şirketlerden bazıları şunlardır.

Google, bulut içeriği işbirliği, anket, dijital analiz, belge oluşturma, video konferans ve diğer alanlara odaklanan 137 ürüne sahiptir. En popüler ürünlerinden bazıları Google Drive, Google Formlar, Google Dokümanlar, Google Analytics ve Google Hangouts Meet’tir.
Slack Technologies, Inc.

Slack Technologies Inc., dünyanın en değerli Hizmet Olarak Yazılım şirketlerinden biri olan ürünü Slack ile tanınmaktadır. 26.22 milyar dolarlık piyasa değeri ile en değerli 15 B2B firmasından biridir .
Slack, dahili anlık mesajlaşmayı, video konferansı ve gereksiz görevlerde otomasyona izin veren üretkenlik botlarını kolaylaştıran bir platformdur.
Zoom Görüntülü İletişim

Zoom, Covid-19 salgını sırasında belki de en büyük B2B oyuncusu olmuştur. Bu, görüntülü arama ve çevrimiçi sohbet hizmetleri sağlayan Amerika Birleşik Devletleri merkezli bir iletişim girişimidir.
Zoom yenilikleri müşteriler, iş arkadaşları, arkadaşlar ve aile üyeleriyle etkileşim kurma ve çalışma yeteneğini geliştirir. Ayrıca çevrimiçi sohbet, görüntülü telefon ve telefon sistemleri için çevrimiçi bulut tabanlı eşler arası bir platform sağladı.
Odoo

Odoo, satışları, web sitelerini, operasyonları ve üretkenlik araçlarını kapsayan uygulamalara bölünmüş bir dizi depo ve satış çözümüdür. Kurumsal yönetime izin veren birçok işletmenin veri kaynaklarını ve süreçlerini entegre etme kapasitesine sahiptir.
Kuruluşlar, temel çevrimiçi mağaza ve katalog gereksinimleri için Odoo’nun yerleşik web sitesini ve e-Ticaret modüllerini kullanır.
HubSpot

10 yılı aşkın bir süredir HubSpot, içerik pazarlaması yayınlıyor ve diğerlerini bunun nasıl etkili bir şekilde yapılacağı konusunda eğitiyor. İçeriğinin kapsamını sürekli olarak denediler ve genişlettiler, bu da onları pazarlama otomasyonunda lider haline getirdi.
Lear Şirketi
Lear Corporation, oturma ve elektrik sistemlerinde küresel otomotiv teknolojisi liderlerinden biridir. Dünya çapında çeşitli işletmelere koltuk sistemleri, döşeme, akustik sistemler, kapı panelleri, tavan döşemeleri ve elektrik ve elektronik dağıtım sistemleri ve gösterge panelleri tedarik etmektedir.
B2B E-Ticaret
B2B e-ticaret, dijital ticarette önemli bir satış kanalıdır. Pandeminin neden olduğu tüketici davranışındaki değişiklikler, 2022’in ötesinde benimsemeyi teşvik etmeye devam edecek. E-postalar ve telefon görüşmeleri de B2B işinde yerlerini almaya devam edecek. Ancak, e-ticaretin B2B satışlarının sınırlarını zorladığına şüphe yok.
Y kuşağının neredeyse %73’ü artık B2B satın alma sürecine katılmaktadır. Bu yeni alıcılar, Baby Boomer ve Generation emsallerinden daha fazla alaka ve rahatlık beklemektedir. B2B platformları, kişiselleştirilmiş satış portalları, mobil sipariş, self servis işlevselliği ve artırılmış gerçeklik turları ile uygun maliyetli ve erişilebilir satış fırsatlarının önünü açmaya devam ediyor.
B2B e-ticaret ile şirketler daha az kaynakla geniş bir kitleye ulaşabilir. Ayrıca ilişkileri geniş ölçekte kişiselleştirebilirler ve müşterileri artık kendilerine hizmet etme gücüne sahip olabilir. B2B e-ticaretin büyümesi sadece bir pandemi trendi değil. Alıcılar ve satıcılar, işlemleri kolaylaştırdığı ve verimliliği artırdığı için dijital ticarete yönlendirilir.
İşletmeler arası (B2B), üretici ile toptancı veya toptancı ile perakendeci arasındaki gibi işletmeler arasındaki ticari işlemleri tanımlayan bir terimdir.
B2B şirketleri genellikle tüketicilere veya son kullanıcılara satılan diğer ürün ve hizmetler için girdi olarak kullanılan ürün ve hizmetlerle ilgilenir. Örneğin, lastik üreten bir şirket bunları bir otomobil üreticisine satabilir ve o da tüketicilere otomobil satabilir. Ana B2B işletme türleri ürün tabanlı, hizmet tabanlı ve yazılım tabanlıdır.
B2B, öngörülebilir ve istikrarlı bir pazar, yüksek düzeyde müşteri sadakati ve yüksek sipariş ve satış dahil olmak üzere diğer iş modellerine göre çeşitli avantajlara sahiptir. Ancak B2B, sınırlı hedef pazar, daha uzun satın alma karar süresi ve müşterilerin pazarlık gücü gibi sınırlamalarla da karşı karşıyadır.
Google, Slack, Zoom, Odoo ve HubSpot dahil olmak üzere B2B şirketlerinin dikkate değer birkaç örneği vardır.
B2B ve B2C arasındaki fark nedir?
B2B ve B2C arasındaki temel fark, işletmeler arası ticarette şirketler ürünlerini veya hizmetlerini diğer işletmelere satarken, işletmeden tüketiciye şirketler ürünlerini veya hizmetlerini doğrudan bireysel tüketicilere satmaktadır.
B2B pazarlama nedir?
B2B pazarlama, ticari alıcılara pazarlama için çok sayıda tekniktir. Hedefleri, olası satış kalitesini, satış kabulünü ve dönüşüm oranlarını iyileştirmeyi içerir. Diğer işletmelere ürün veya hizmet sunan şirketler genellikle B2B pazarlama stratejilerini kullanır.
B2C’den B2B’ye geçmenin zorlukları nelerdir?
B2B’den geçişin ana zorluğu, işletmelerin tipik olarak tüketicilerden daha fazla riskten kaçınmasıdır. Ayrıca, fiyata duyarlı olmaları ve daha uzun karar verme süreçlerine sahip olmaları daha olasıdır. Sonuç olarak, faiz oluşturmak ve güvenli satış yapmak zor olabilir.
B2B’nin ana odak noktası nedir?
B2B’nin ana odak noktası, müşteriler ve diğer işletmelerle güçlü ve iyi iş ilişkileri kurmaktır. Tekrar sipariş ve tavsiye alma şansını artırmak için müşterilerin sadakatini korumalıdır.
B2B satışlarında karşılaşılan zorluklar nelerdir?
B2B satış endüstrisinin karşılaştığı bazı zorluklar, daha yüksek rekabet, daha uzun satış döngüleri, satış yolculuğu üzerinde kontrol eksikliği ve yüksek kaliteli potansiyel müşteri eksikliğidir.