1. Ana Sayfa
  2. E-Ticaret
Trendlerdeki Yazı

Dropshipping Nedir?

Dropshipping Nedir?
dropshipping nedir
0

Dropshipping, çevrimiçi perakendecinin stoğunda bulunmayan ürünleri sattığı bir e-ticaret iş modelidir. Müşteri çevrimiçi mağazada malları satın aldıktan sonra, perakendeci bunları bir toptancı veya üreticiden sipariş eder ve daha sonra bunları doğrudan müşteriye göndermektedir. Bu nedenle Dropshipper’ın ürünle fiziksel teması yoktur ve aynı zamanda bir depolama ihtiyacı bulunmaz. Dropshipping, prensipte toptancı veya üretici tarafından sağlanan bir lojistik hizmetidir. Ancak en iyi durumda, teslim edilen mallarda çevrimiçi mağazanın logosu ve gönderen adresi görünmektedir. Böylelikle satın alınan firmanın bilgileri yer almamaktadır. Başka bir deyişle, müşteri, malların çevrimiçi mağazanın kendisinden gönderildiği izlenimine sahiptir.
Alınan mallarda bir sorun çıkması halinde sonuç olarak malları doğrudan Dropshipper’a iade eder. Burada üretici, toptan ticareti atlayarak malları doğrudan perakendeciye göndermektedir. Toptancı, sipariş, fatura ve ödeme kanallarından sorumlu olduğu için sadece ticari bir işleve sahip olmaktadır. Dropshipping modeli, özellikle e-ticarete yeni başlayan girişimciler için birçok avantaja sahiptir. Hangi model seçilirse seçilsin tedarikçilerle olan iletişim ve güven doğru olmalıdır. Çünkü tedarikçi ürün kalitesi, nakliye ve çok daha fazlasından sorumludur. Tedarikçiler ile kendi şirketleri arasındaki stok miktarları, fiyat değişiklikleri, yeni ürünler, teslimat süreleri, teslimat takibi vb. veri alışverişi mümkün olduğunca kusursuz olmalıdır. Bazı durumlarda, önceden programlanmış uygulamalar aracılığıyla veri alışverişi için otomatikleştirilmiştir. Böylelikle çözüm yolları vardır. Buna ek olarak, tedarikçiler elbette işleyen, güvenilir lojistiği de garanti etmelidir.

Dropshipping Çeşitleri

Prensip olarak, stoksuz satış, bir toptan satış veya sipariş karşılama arasında ayrım yapar. İlk varyantta, Dropshipper potansiyel olarak toptancının tüm ürün yelpazesine erişebilir. Perakendecinin çevrimiçi mağazasında artık toptancının deposunda bulunmayan ürünler varsa, sipariş artık gerçekleştirilemez. İkinci modelde, toptancı, çevrimiçi perakendeci için merkez deposunda kendi depo alanını kurar. Hisse senetleri sadece onun için tutulur. Ancak, bu genellikle ek maliyetler veya belirli satın alma yükümlülükleri ile ilişkilidir. Buna karşılık, perakendeci güvenli bir mal tedarikinden yararlanır. Bu arada çeşitli modifiye modeller bulunmaktadır. Birçok Dropshipper, ürünlerini Çin’den çok uygun satın alma koşullarıyla alır. Çinli ürün acenteleri bu nedenle Orta Krallık’ta zaten yerleşmiş durumdadır. Burada müşteriler adına ürünler aranmaktadır. Ve böylelikle acentelerden satın alınmaktadır.
Bu acenteler veya acentelerden bazıları, ilgili müşteri için kendi depolarını da bulundurur ve ayrıca markalı ürün sevkiyatını da üstlenir. Diğer bir model, acenteden büyük miktarlarda ürün satın alınması ve ilgili ülkedeki bir sipariş karşılama merkezine sipariş karşılama hizmeti verilmesidir. Bu acentelerden veya acentelerden bazıları, ilgili müşteri için kendi depolarını da bulundurur ve ayrıca markalı ürün sevkiyatını da üstlenir. Diğer bir model, acenteden büyük miktarlarda ürün satın alınması ve ilgili ülkedeki bir sipariş karşılama merkezine sipariş karşılama hizmeti verilmesidir. Bu acentelerden bazıları, ilgili müşteri için ürünü kendi depolarında bulundurur ve ayrıca markalı ürün sevkiyatını da üstlenir. Diğer bir model, acenteden büyük miktarlarda ürün satın alınması ve ilgili ülkedeki bir sipariş karşılama merkezine sipariş karşılama hizmeti verilmesidir.




Dropshipping’in Avantajları

Dropshipping’in en büyük bir avantajı gereken düşük öz sermayesidir. Tesis kiralamaya veya personel kiralamaya gerek yoktur. Ayrıca bir stoka ihtiyacınız yoktur ve ürünleri satın almak için peşin ödeme yapmanız gerekmemektedir. Örneğin, web sitesini barındırma, etki alanı, sayfayı programlama, uygulamalar ve muhtemelen önceden hazırlanmış e-ticaret mağazası çözümü için maliyetler ortaya çıkar. Ek olarak, elbette, sahip olunan ve satın alınan çalışmanın maliyetleri ücretlendirilmelidir. Ancak, bu maliyetler diğer e-ticaret çözümleri için de ortaya çıkacaktır. Dropshipping Business, açıklanan avantajlar nedeniyle birçok farklı üretici ve bayiden geniş bir ürün yelpazesine de olanak tanır. Ürünler ayrıca pazar için kolayca test edilebilir, örneğin Google Alışveriş’te reklam kullanarak, Facebook veya Instagram bu test için en önemli adresler olmaktadır. Sonuç olarak, bu model kısa bir süre içinde nispeten büyük büyüme fırsatları sunmaktadır.

Dropshipping İşinin Dezavantajları

Yöntemin en büyük avantajlarından biri de en büyük dezavantajlarından biridir. Dropshipping bayisi, satılan malları hiç göremez ve nakliye üzerinde hiçbir kontrolü yoktur. Dropshipper, ürünü önceden test etmek için bir deneme ürünü sipariş etmiş olsa bile, gönderilen ürünün kalitesini detaylı olarak bilememektedir. Ürünler, özellikle yurt dışından gönderildiğinde genellikle kaybolur veya hasar görür. Sadece bunların değiştirilmesi gerekmiyor, aynı zamanda müşteri memnuniyeti de önemli ölçüde düşmektedir. Bir diğer sorun da Asya’dan gelen bayilerin son derece uzun teslimat süreleridir. Tabii ki, Almanya veya AB’den mal satan ve böylece daha iyi kalite, teslimat süreleri ve müşteri memnuniyeti sağlayan yeterince Dropshipper bulunmaktadır. Ancak çoğu durumda dezavantaj, düşük kar marjıdır. Ürünlerin satış maliyetinin önemli bir bölümünün reklamlara gittiği akılda tutulmalıdır. Herhangi bir kar elde etmek için, çevrimiçi mağazanın bu nedenle son derece ve sürekli olarak optimize edilmesi gerekir. Örneğin müşteri tarafından satın alınan ürünlerin ortalama sipariş değeri mümkün olduğunca yüksek olmalıdır.
Droppshipping ürünlerinizi nereden satın aldığınıza bağlı olarak, son derece yüksek bir rekabet beklemeniz gerekir. Çünkü birçok bayi aynı ürünü satmaktadır. Aynı zamanda ürünleri ve şirketi markalaştırmaya para ve zaman ayırmak gerekmektedir. İşletme genelinde “Ücretsiz Gönderim” sunmuyorsanız, ürünlerin genellikle farklı bayiler tarafından gönderilmesi gerektiğinden, müşteri için nakliye masrafları artmaktadır. Böylelikle müşterinin fahiş nakliye maliyetlerinden memnuniyetsizliği çok hızlı artmaktadır. Bu sayede müşteriyi kaybetme riski çok yüksek olmaktadır. Bununla birlikte ürünlerin kalitesiz ve uzun teslimat süreleri söz konusu olmaktadır. Burada firma, ekonomik olarak uygulanabilir yeni ve kendi Dropshipping çözümlerini bulması gerekir. İade yönetimi aynı zamanda lojistik bir zorluktur. İadeler, özellikle çevrimiçi ticarette çok yaygındır. İade oranı büyük ölçüde ürüne bağlıdır.

dropshipping nedir sosyal

Yorum Yap