İçindekiler
Şirketin kuruluşu ile birlikte üretime konu olan çıktıların alıcı bulabilmesi gerekir. Bu anlamda tüketicilerin bu ürünlerin varlığından haberdar olması gerekmektedir. Bu aşamada tanım ve reklam ile pazarlama ön plana çıkmaktadır. Özellikle pozitif bir sonuç alabilmek için en önemli Pazar türleri ile atılması gereken adımlar pazarlama stratejinizi belirleyecektir.
Pazarlama Stratejisi Tanımı
Pazarlama stratejisi, farklı şirketler tarafından tüketicileriyle işbirliği yapmak için kullanılır. Ayrıca müşterilerin şirket ürünlerinin özellikleri, özellikleri ve faydaları hakkında bilgi sahibi olması için kullanılır. Temel olarak, hedef kitleyi bu belirli ürün ve hizmetleri satın almaya teşvik etmeye odaklanır. Pazarlama stratejileri tamamen yenilikçi olabilir veya daha önce denenmiş ya da test edilmiş stratejiler olabilir. Özellikle etkili pazarlama stratejileri, rekabette öne geçmenize yardımcı olur. Pazarlama stratejileri tamamen yenilikçi olabilir veya daha önce denenmiş veya test edilmiş stratejiler olabilir.
Pazarlama İçin Nelere Dikkat Edilmeli?
Farklı pazarlama stratejileri türleri mevcuttur. İş gereksinimlerinize göre bir tane seçerken en etkili olanla başlamanız gerekir. İşletmeniz için doğru pazarlama stratejisini seçmeden önce aşağıdaki noktaları göz önünde bulundurun.
Hedef Kitlenizi Tanımlayın
Hedef kitleyi tanımlamak, pazarlama stratejinizi seçerken ana ve gerekli adımdır. İşletmeniz için en uygun pazarlama planını seçmenize yardımcı olan uygun demografiyi verir.
Hedef Kitlenizi Test Edin
Kitlenizi test etmek için varsayımsal bir satın alma süreci oluşturun. Hedef kitlenizin satın alma davranışını öğrendikten sonra daha uygun pazarlama stratejisi seçebilirsiniz.
Pazarlama Stratejilerini Değerlendirin
Demografiyi öğrendikten sonra; bilgi, tutum ve davranışlarıdır. Daha uygun pazarlama stratejisi seçebilirsiniz.
Pazarlama Stratejisi Türleri
Farklı pazarlama stratejileri türleri mevcuttur. Bir pazarlama stratejisi seçmek, işletmenizin ihtiyaçlarını, hedef kitlenizi ve ürünlerinizin özelliklerini analiz etmeyi içerir. İki ana pazarlama stratejisi türü şunlardır;
* İşletmeler Arası (B2B) Pazarlama
* İşletmeden tüketiciye (B2C) pazarlama
Pazarlamanın en yaygın şekli, işletmeden tüketiciye (B2C) pazarlamadır. Bununla birlikte mevcut farklı pazarlama stratejileri türleri bulunmaktadır. Bunlar;
Ücretli reklam
Bu, pazarlama için çoklu yaklaşımları içerir. TV’ler ve basılı medya reklamcılığı gibi geleneksel yaklaşımları içerir. Ayrıca en bilinen pazarlama yaklaşımlarından biri de internet pazarlamacılığıdır. Google ile ücretli reklamcılık gibi çeşitli yöntemler içerir.
Neden pazarlama
Sebep pazarlaması, bir şirketin hizmetlerini ve ürünlerini sosyal bir amaç veya soruna bağlar. Nedene yönelik pazarlama olarak da bilinir.
İlişki pazarlaması
Bu tür pazarlama temel olarak müşteri oluşturmaya odaklanır. Müşterilerle mevcut ilişkileri geliştirmek ve müşteri sadakatini artırmak için atılan adımlardır.
Gizli pazarlama
Bu tür pazarlama stratejisi, müşteriler pazarlama stratejisinden habersiz kalırken ürünü pazarlamaya odaklanır. Gizli pazarlama olarak da bilinir.
Ağızdan ağza Memnuniyet Sözleri
Tamamen insanlarda nasıl bir izlenim bıraktığınıza bağlı olarak dedikodu reklamı denen bir seçenektir. Geleneksel olarak en önemli pazarlama stratejisi türüdür. İş dünyasında duyulmak önemlidir. Müşterilere kaliteli hizmet verdiğinizde sizi terfi ettirmeleri muhtemeldir.
İnternette pazarlama
Bulut pazarlama olarak da bilinir. Genelde internet üzerinden olur. Tüm pazarlama öğeleri internette paylaşılır ve çeşitli platformlarda çeşitli yaklaşımlarla tanıtılır.
Sosyal Medya Pazarlaması Önemli
Sosyal medya pazarlaması, mevcut tüketicilerle ilişkileri geliştirmek ve dijital ağızdan ağza iletişim yoluyla erişiminizi genişletmek için Facebook, Instagram ve Twitter gibi sosyal medya platformlarını kullanmayı gerektirir.
Markalar ve işletmeler sosyal medya sayesinde halkla daha kişisel bir şekilde iletişim kurabilmektedir. Bu etkileşimler bir şirketin nasıl göründüğünü önemli ölçüde etkileyebileceğinden, sosyal medya pazarlamacıları mesajlarının nasıl anlaşılabileceğini düşünmelidir. Büyük başarı veya feci yıkım potansiyeli çok gerçek olduğundan, dikkatli yürümek çok önemlidir.
Bu pazarlama tarzı, müşteri hizmetlerini dönüştürdü . Müşteriler artık firmaların sosyal medya sorgularına yanıt vermesini bekliyor.
Müşteri hizmetlerine önemli bir yatırım, şirketinizin ve müşterilerinin anlamlı ilişkiler geliştirmesine yardımcı olabilir. Ve sosyal medya sayesinde, müşteri hizmetleri hala eskisi kadar zor olmaktadır.
Sosyal medya, müşterilerden gerçek zamanlı iletişim ve girdi sağlar. İşletmeler ayrıca müşterilere anında yanıt verebilir. Ürün veya hizmetler hakkında soru sormak için sosyal medyayı kullanan tüm müşterilerin yaklaşık yarısı ile bir sosyal medya müşteri hizmetleri planına sahip olmak çok önemlidir.
E-Posta Pazarlama
Tipik olarak bir grup insana ticari mesaj içeren bir e-posta göndermeye e-posta pazarlaması denir. E-posta pazarlaması, potansiyel veya mevcut bir müşteriye e-posta gönderme eylemi olarak kabul edilir. Bağlantı oluşturmak ve satışları artırmak için listelerine kaydolan kişilere düzenli e-posta kişileri göndermek, e-posta pazarlaması olarak bilinir.
Tipik e-posta pazarlama stratejileri, marka farkındalığı, sadakat ve güven oluşturmayı amaçlar. E-posta pazarlamasında, alıcı maliyetin çoğunu üstlenir, bu nedenle diğer pazarlama türlerinden çok daha ucuzdur.
E-posta pazarlaması, kuruluşların etkileşimli materyalleri doğrudan tüketicilerin gelen kutularına göndermesine olanak tanır. Ve diğer bazı pazarlama türlerinden çok daha düşük bir maliyetle.
İşlemsel pazarlama
Satış özellikle en zorlu iştir. En büyük perakendeciler için bile, özellikle yüksek hacim hedefleri söz konusu olduğunda satış yapmak her zaman zordur. Ancak yeni pazarlama stratejileri ile artık satış yapmak eskisi kadar zor değil. İşlemsel pazarlamada perakendeciler, müşterileri alışveriş kuponları, indirimler ve büyük etkinliklerle satın almaya teşvik eder.
Çeşitlilik pazarlaması
Farklı pazarlama stratejilerini özelleştirerek ve entegre ederek farklı kitlelere hitap eder. Kültürel, inançlar, tutumlar, görüşler ve diğer özel ihtiyaçlar gibi farklı yönleri kapsar.