1. Ana Sayfa
  2. Girişim

Girişimcilik nedir?

Girişimcilik nedir?
0

Girişimcilik, bir kişinin finansal alandaki zekasını konuşturarak aklındaki iş fikrini hayata geçirmesidir. Yeni bir iş fikri ortaya çıkartarak ve bu yol güzergahında harekete geçmek temel olarak girişimcilik sayılabilir. 




Girişimciler kendileri için karlı olabilecek her türlü işe atılım gerçekleştirebilirler. Girişimcilikte temel amaç, kazanç ve diğer maddi unsurlar olsa da herhangi bir değer üreterek insanlara inovatif ürünler veya hizmetler sunarak mükemmeliyeti yakalayan bir girişimci, girişiminde başarılı olmuş demektir. 

Girişimcilik meslek olarak sayılmaz. Girişimcilik, herhangi bir patronun altında maaşla çalışarak meydana gelmemektedir. Girişimci kendisinin patronudur ve projesini her geçen gün biraz daha büyütmeye çalışır. Girişimcinin bir fikri veya bir projesi vardır ve bu projesinde başarılı olarak ticari kariyerinde kendini büyütebilen kişidir. 

girisimcilik

Girişimcinin özellikleri nelerdir?

Girişimciler öncelikli olarak oldukça tecrübeli olmalıdırlar. Tecrübe ile ticari zeka birleştirildiği zaman kişi, aklındaki projeye bir adım daha yakın olacaktır. Girişimcilikte en önemli unsurlardan bir tanesi cesur olmaktır. Cesur olan bir girişimci gelecek zaman içerisinde bir, iki veya üç iş denemesinden sonra muhtemelen başarılı olacak ve ticari kariyere sahip olacaktır. 

  • Girişimci aktif olmalıdır ve hiç zaman kaybetmeden projesini hayata geçirmelidir.
  • İyi bir yönetici olmalı ve işin devamlılığını sağlamalıdır.
  • Kısa ve uzun vadeli planlamalar yaparak projesini ölümsüz hale getirebilmelidir.
  • Bir girişimcinin insan ilişkileri harikulade olmalıdır.
  • Lider vasfı ile hareket ederek doğru kararlar verebilmelidir.
  • Yeniliklere açık bir şekilde hareket ederek değişen gelişmeleri takip edebilmelidir.
  • İleri görüşlü olmalıdır.
  • Zamanı yönetebilmek bir girişimci için çok önemlidir.
  • İyi girişimciler her zaman cesaretli olanlardır.

Her girişimcinin hayatında bir batış hikayesi muhtemelen vardır. Girişimciler başlarına gelen bütün felaketlere rağmen hiçbir şekilde hedeflerinden vazgeçmeyerek her seferinde farklı bir yol arayışı içinde olmalıdır. Gerçek kayıp başaramamak değil, vazgeçmek felsefesine sahip olan girişimciler sonunda mutlak zafere ulaşan kişilerdir. 

girisimcilik-3

Girişimcilik öğrenilebilir mi?

Girişimcilik zaman içerisinde öğrenildiğine dair bilgiler mevcuttur fakat girişimcilik ruhu insanın içinde olması gerekir. Sürekli olarak düşünen, başarıya açık ve farklı fikirler üretebilen bir çocuk büyüdüğünde girişimci olması muhtemeldir. Girişimcilik aslında bir başlangıç olarak kabul edilmelidir. Bir insanda girişimcilik ruhu olabilir fakat fikirlerini veya projelerini hayata geçirdiği zaman bunu devam ettirebilecek potansiyelde olmayabilir.

Bu sebepten dolayı bir girişimciden beklenen en iyi özelliklerden bir tanesi tecrübe olmalıdır. Projesi üzerinde çok araştırma yapmış, maliyet – kazanç veya zaman – kazanç ilişkilerini araştırarak gelecekte beklenen kar – zarar, fayda – maliyet analizlerini yapan ve uygun bulan bir girişimci hiç beklemeden projesini hayata geçirmelidir.

Günümüzün eğitim şartları sayesinde öğrencilere küçüklük çağlarından itibaren yaratıcı düşünebilme, fikir yürütme, karar verebilme gibi bazı özelliklerin aşılanması girişimciliğin sonradan öğrenilmesine bir kanıt olabilir. Okullarda çocuklara girişimciliğe yönelik dersler ve eğitimler vererek ilerde onların muhteşem bir girişimci olarak büyük iş adamları haline gelmesi muhtemel olacaktır.

E-Ticaret girişimleri ve yazılım konusunda destek için 07Pixel‘i tercih edebilirsiniz!

Yorum Yap