İçindekiler
Google’ın 2019 yılında çıkardığı kuantum bilgisayarla, bütün süper bilgisayarları arkalarında bıraktıklarını açıklamıştı. Çin’li bilim adamlarının yaptığı araştırmalar ise normal bilgisayarlarda kullandığımız GPU’larla, Sycamore’nin önüne geçebileceklerini gösterdiler.
Kuantum üstünlüğü nedir? Google kuantum üstünlüğünü nasıl aldı?
Kuantum Bilgisayar Üstünlüğü

Kuantum üstünlüğü terimini ilk olarak Jhon Preskill kullanıyor. Klasik bilgisayarların çözemediği problemleri, kuantum bilgisayar tarafından pratik bir şekilde çözülmesi olayına kuantum üstünlüğü deniyor. Kuantum üstünlüğünde, klasik bilgisayara göre daha iyi yapılan herhangi bir iş yeterli bulunuyor.
Google’ın Sycamore kuantum bilgisayarı, zamanının en iyi süper bilgisayarı olarak kabul edilen Summit’i aynı problemi çözme yarışında çok geride bırakıp tahta oturmuştu. Google’ın verilerine göre, Summit’in 10.000 yılda çözeceği problemi Sycamore sadece 200 saniyede çözmüştü. Google bu sayede kuantum üstünlüğünü eline almıştı.
Çin, Google’ın önüne mi geçti?
Çalışma prensipleri bakımından kuantum bilgisayar, klasik bilgisayarlardan tamamen farklı konumda. Klasik bilgisayar çözümlenmesi gereken durumu teker teker denenerek çözüme ulaştırmaya çalışırken, kuantum bilgisayarda süreç tamamiyle farklı ilerliyor. Kuantum bilgisayar tüm olası ihtimalleri aynı anda denemeye ve sonuca götürmeye odaklı çalışıyor. Fakat bu durum kuantum bilgisayarın bütün alanlarda klasik bilgisayarın önünde olduğunu göstermiyor. Google, yapılan araştırmaya istinaden 2019 yılındaki makalelerinde klasik bilgisayların gelişeceğini zaten duyurduğunu açıkladı. Google, ‘’Son birkaç yılda gelişen klasik bilgisayarlar, 2022 ve sonrasındada kuantum bilgisayarlarla boy ölçüşebileceğini düşünmüyoruz.’’ açıklamasında bulundu.