1. Ana Sayfa
  2. Tüm Haberler

Kripto Madenciliği Nedir? Nasıl Yapılır?

Kripto Madenciliği Nedir? Nasıl Yapılır?
Kripto Madenciliği Nedir? Nasıl Yapılır?
0

Kripto paraları elde etmenin çeşitli yolları vardır. Tamamen dijital ortamlara ihtiyaç duyan kripto madenciliği blockhain ile tüm dünya ülkelerinde yapılabilmektedir. Bu anlamda en popüler yöntem, Bitcoin , Ethereum ve diğer altcoinleri satın almak için değişim platformlarını kullanmaktır. 




Kripto para borsaları platformlarında alım satım yapmanın yanı sıra madencilik yoluyla da kripto paralar elde edilebilmektedir. Bu seçenek insanların nasıl kripto madenciliği yapılır sorusuna yanıt aramaya yöneltmektedir.

Kripto para madenciliği nedir? 

Kısaca madencilik ödülü olarak kripto alma umuduyla blok zincirindeki işlemlerin doğrulanmasıdır. Kripto para madenciliği, veri bloklarını doğrulayarak ve blok zincirler olarak bilinen merkezi olmayan defterlere işlemler ekleyerek yeni kripto oluşturmayı ve eklemeyi içermektedir. Kripto madenciliği tipik olarak pahalı araçlar gerektirmektedir. Kripto para madenciliği sistemlerine, merkezi işlem birimleri (CPU’lar), grafik işleme birimleri (GPU’lar) veya kripto para birimi madenciliği için özel olarak yapılandırılmış uygulamaya özel entegre devreler (ASIC’ler) sağlamanız gerekmektedir. Bunlar aynı zamanda rig olarak da bilinmektedir. Oldukça pahalı sistemler sonrası madencilik yapılabilir.

Pahalı sistemlere ihtiyaç duyulmasına karşın insanlar para madenciliği yapmaktadır. Kripto para madenciliği yapan kişiler (veya madenciler) işlemleri doğrulamada başarılı olduklarında, kripto şeklinde tazminat almaktadır. Bunlara madencilik ödülleri denilmektedir. Madencilik ödülleri, madencileri kripto işlemlerini izlemeye ve doğrulamaya devam etmeye motive etmektedir.

Kripto madenciliği yasal mı? 

Kripto para madenciliğinin yasallığı tamamen ulusal ve yerel yasalara bağlıdır. Merkezi olmayan finans kavramı, fiyat para birimlerine ve hükümetin finansal piyasalar üzerindeki kontrolüne yönelik bir tehdit olarak görülmektedir . Bu nedenlerden dolayı, bazı ülkeler (örneğin Çin, İran, Hindistan ve Kosova) kripto para kullanımını yasaklamıştır. 

Kripto para madenciliği nasıl çalışır?

Madencilik, karmaşık matematiksel denklemleri (kesin olmak gerekirse, karmalar ) çözmek için önemli miktarda bilgi işlem kaynağı gerektirir. Geçmişte, masaüstü bilgisayarı olan herkes kripto madenciliği yapabilirdi. Ancak günümüzde ileri teknoloji ve yüksek grafik çözünürlülüğüne sahip ekran kartları ve işlemciler aranmaktadır.Ancak blok zincirleri büyüdükçe, kripto para madenciliği için gereken kaynaklar da katlanarak arttı. Öyle ki istatistikler Bitcoin’in madencilik operasyonları Arjantin ülkesinden daha fazla elektrik tükettiğini göstermektedir. 

Kripto Madenciliği Nedir? Nasıl Yapılır?

Genel olarak, büyük ölçekli kripto madenciliği operasyonları, bu tür faaliyetler için özel olarak tasarlanmış tesislerde yürütülmektedir. Bir nevi maden çiftliği olarak faaliyet göstermektedir. Madencilik çiftliği, Yalnızca kripto para madenciliğine adanmış madencilik teçhizatlarından oluşmaktadır.Sistemler her kripto para birimi işlemini doğrulamak ve blok zincirlerine kaydetmek için yapılandırılmıştır. Bu işlemler muazzam bilgi işlem kaynakları gerektirir ve sonuç olarak yüksek miktarda elektrik tüketir.

Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Kripto madenciliğine başlamadan önce dikkat etmeniz gereken birkaç nokta bulunmaktadır. Bunlar; 

  • Kripto para madenciliği için özel olarak tasarlanmış donanımdan yararlanmak.
  • Madencilik kripto para birimleri genellikle büyük miktarda elektrik gerektirdiği
  • Madencilik için gereken donanım pahalı olduğu

Kripto Madenciliği ile ödül kazanmak diğer bir deyişle Kripto madenciliği yapmak için yazılımlara ihtiyaç duyulmaktadır. Başlıca birkaç yazılım şunlardır. 

CGMiner

CGMiner , 2011 yılında anestezi uzmanı olan Avustralyalı bir programcı olan Con Kolivas tarafından geliştirilmiştir. CGMiner, açık kaynak yapısı, doğrudan kontrollere sahip basit ara yüzü ve platformlar arası uyumluluğu nedeniyle en iyi kripto madenciliği yazılımlarından biri olarak kabul edilmektedir. 

BFGMiner

BFGMiner, 2012 yılında Luke Dashjr tarafından geliştirilmiştir. CGMiner ile birlikte BFGMiner, kripto para birimi ortamındaki bir başka popüler madencilik yazılımıdır. BFGMiner, kullanıcıların donanım sıcaklıklarını izlemesine ve donanımları uzaktan yönetmesine olanak tanır. Yazılım aynı zamanda birden fazla kripto para birimi türünün aynı anda çıkarılmasını sağlar.

MultiMiner

MultiMiner, 2013 yılında Nate Woolls tarafından geliştirilmiştir. Yazılım BFGMiner’a dayanmaktadır.  Kullanımı daha kolay platformlardan biri olduğu söylenmektedir. 

MultiMiner yeni başlayanlar için uygundur ve herhangi bir kodlama becerisi gerektirmez. Yazılım, kurulum sırasında kullanıcıya rehberlik edecek, donanım ayrıntılarını tarayacak ve ortalama hash hızı ve bağlı havuzu gösterecektir.

Cryptocurrency Madencilik Havuzu

Diğer bir seçenek de madencilik havuzuna katılmaktır. Madencilik havuzuna katılarak, üyelerin her biri katkılarına göre ödüller almaktadır. Ancak, havuz boyutunu dikkate almak gerekir. Havuz boyutu, ödeme miktarını, ne sıklıkla ödeme alacağınızı ve ödüllerin nasıl dağıtılacağını belirleyecektir.

Telefonunuzu kullanarak kripto para madenciliği yapmakla hala ilgileniyorsanız, burada madencilik yapmak için kullanılabilecek birkaç Android uygulaması bulunmaktadır. Bunlar;  

  • MinerGate Mobil 
  • Bitcoin Miner Mobil 

Yorum Yap