Aralık 2022’de fırlatılan uzay gözlemevi ötegezegenlerin, yani güneş sisteminin dışındaki gök cisimlerinin atmosferlerinin içini görebilecek ve evrenin başlangıcından sonra yaratılan ilk galaksilerden bazılarını gözlemleyerek onları inceleyebilecek.
İlk görsel yayın, Webb’in bilimsel yeteneklerinin yanı sıra devasa altın aynasının ve bilimsel araçlarının muhteşem portrelerini üretme becerisini vurgulayacak.
Webb’in ilk beş kozmik hedefi bu Cuma NASA tarafından paylaşıldı ve bu lansmanda neler bekleyebileceğimize dair bir teaser sağladı.
Fotoğraflanacak noktalar aralarında NASA, Avrupa Uzay Ajansı, Kanada Uzay Ajansı ve Baltimore’daki Uzay Teleskobu Bilim Enstitüsü’nün de yer aldığı uluslararası bir komite tarafından seçildi.
Hedeflerden biri 7.600 ışıkyılı uzaklıkta bulunan Karina Bulutsusu. Bu yıldız doğum odası gökyüzündeki en büyük ve en parlak bulutsulardan biridir ve Güneşimizden çok daha büyük kütleli yıldızlara ev sahipliği yapmaktadır.

Ayrıca WASP-96b olarak bilinen bir ötegezegenin ilk renk tayfı da salı günü paylaşılacak. Görüntü, Dünya’dan 1.150 ışıkyılı uzaklıkta bulunan gezegenin bir atmosferi olup olmadığını öğrenmek gibi yeni bilgileri ortaya çıkarabilecek farklı ışık dalga boylarını içerecek.
2014 yılında keşfedilen ve Jüpiter’in kütlesinin yarısı kadar olan gaz devi gezegen, yıldızının etrafındaki turunu 3.4 günde bir tamamlıyor.
Üçüncüsü, gezegenimizden 2.000 ışıkyılı uzaklıkta bulunan ve Sekiz Patlama olarak da adlandırılan Güney halka bulutsusudur. Bu büyük gezegenimsi bulutsu ölmekte olan bir yıldızın etrafında genişleyen bir gaz bulutuna sahiptir.
Ayrıca piyasaya sürüldüğünde beklenen Stephan’s Quintet, galaksilerin birbirleriyle nasıl etkileşime girdiğini ortaya çıkaracak. İlk olarak 1787’de keşfedilen bu kompakt gökada grubu, Pegasus takımyıldızında 290 milyon ışıkyılı uzaklıkta yer almaktadır.
Son hedef büyük bir gökada kümesi grubunun arkalarındaki nesneler için bir büyüteç görevi gördüğü SMACS 0723’tür.