İçindekiler
Yüksek kazançlar sağlamak için hayallerinizdeki şirketi kurarken toplamanız gereken belgeler ile birlikte bir takım bilgiye ihtiyacınız olacaktır. Özellikle atacağınız adımlar şirketinizin geleceği için önemli olmaktadır.
Şirket kurmayı düşünün kişiler özelikle bu işi ilk kez yapacaklarında atacağı adımları iyi bilmesi gerekir. Bu sebeple iş planı yapılması önem arz eder. Nitekim şirketin kuruluşu, masrafları ile birlikte sigortalar, kiralar ve diğer maliyetler göz önüne alınması gerekir. Elde edeceğiniz gelirin bu maliyetleri karşılayıp karşılayamayacağı da merak konusu olur. Ancak özellikle şirketinizin faaliyet konusu üzerinde araştırmalar yapılması gerekir.
Mevcut kuruluşunuz olsa dahi ona yasal bir statü kazandırmanız gerekir. Bu aşamada ciddi masraflar söz konusu olabilmektedir. Tamamen işe başlamadan önce bu konuda danışmanlık hizmeti alınabilir. Ancak bu durumda masraflara eklenecektir. Ancak şirketin kuruluşu kadar, muhasebesi ve gelir gider ile birlikte vergi muafiyetlerinin bilinmesi gerekir. Aksi takdirde maddi olarak şirketinizin zarar hanesine yazılabilir. Tüm bunlar bir yana girişimci olmayı düşünürken ve iş planınızı oluştururken göz önünde bulundurmanız gereken bazı faktörler şunlardır.
İhtiyaç
İşletmenizin hangi ihtiyacı karşıladığını düşünün. Bu, ürününüzün hızlandırabileceği bir sorun veya süreç, ürününüzün önleyebileceği bir kayıp veya topluluğunuzun ihtiyaç duyduğu bir hizmet olabilir. İyi yemek veya çamaşır yıkama veya henüz erişilemeyen bir mahalleye onarım gibi bir hizmet sağlayabiliyorsanız, bunun konumunuzla da ilgisi olabilir.
Benzersizlik
İşletmenizin başka hiçbir işletmenin yapamadığı şeyleri yapabileceğini düşünün. İş rol modelleriniz varsa, sizi onlardan ayıran şeyin ne olduğunu düşünebilirsiniz. İşe tek başınıza ne kattığınızı bilmek, markanızın değerini ifade etmenize yardımcı olabilir.
Kimlik
Sizi bu işe başlamak için en iyi kişi yapan şeyin ne olduğunu düşünün. Projeye getirdiğiniz tutku bu olabilir. Sunmayı planladığınız hizmete ihtiyaç duyan bir ağınız olabilir veya işletmenizle hizmet vermeyi planladığınız mahallede yaşıyor olabilirsiniz. İşletmeniz için üretim teknikleri konusunda örgün bir eğitime sahip olabilirsiniz veya başka işletmeler için benzer işler yapmak konusunda yılların deneyimine sahip olabilirsiniz.
İş yapısı
Herhangi bir iş ortağıyla mı yoksa tek başınıza mı çalışacağınızı düşünün. Başkalarıyla çalışmayı planlıyorsanız, durumunuza ne tür bir iş yapısının uyduğunu araştırın. Bir ortaklık, karar vermeyi ve riski eşit şekilde paylaşmak isteyen iki veya daha fazla kişi için en iyisi olabilir. Bir şirket veya sınırlı ortaklık, başkalarının ticari faaliyetler üzerinde çok az veya hiç gücü olmadan işletmeye yatırım yapmasına izin verebilir.
Pazar
İşletmenizin hizmet verebileceği geniş pazarı düşünün. Hangi coğrafi aralığı kapsayabileceğinizi ve işletmenizin ne tür insanların ihtiyaçlarına cevap verebileceğini düşünebilirsiniz.
Belirli hedef kitle
Pazarınızı keşfettikten sonra, odak noktanızı hedeflemeyi planladığınız belirli kitleye göre daraltabilirsiniz. Potansiyel müşterinizin şu yönlerini göz önünde bulundurun.
- Yaş
- Konum
- Hobiler
- İş
- Gelir düzeyi
- Değerler
- Siyasi ve dini inançlar
- Diğer ilgi alanları
Ne tür insanlara hitap etmek istediğinizi biliyorsanız, pazarlamanız, konumunuz ve paketlemeniz hakkında daha iyi kararlar verebilirsiniz.
Başlangıç maliyetleri
Girişiminizin her yönü için ne kadar ihtiyacınız olacağını düşünün. Genel operasyon için ihtiyaç duyacağınız herhangi bir ekipman veya teknoloji ile başlayın ve ardından ihtiyacınız olan herhangi bir ham maddeye ve bunları ne sıklıkta değiştirmeniz gerekeceğine geçin. Fiziksel bir yer açmayı planlıyorsanız, kira ve bakım maliyetlerinizin ne olabileceğini tahmin edin. Bunu yapmazsanız, herhangi bir araç veya nakliye masrafını göz önünde bulundurun. Ardından, bütçenizin diğer çalışanlar için ödeme içermesi gerekip gerekmediğini ve kendi yaşam masraflarınız için ne kadar ihtiyacınız olduğunu düşünün. Pazarlama, web barındırma, tasarım veya reklamcılık gibi tüm hizmetleri dahil edin.
Finansman
Başlangıç maliyetleriniz için parayı nasıl bulabileceğinizi düşünün. Bu, kişisel birikimleriniz, bir bankadan aldığınız işletme kredisi, ailenizden veya arkadaşlarınızdan aldığınız kredi veya devletten veya diğer kuruluşlardan aldığınız bağışlar olabilir. Özellikle devletten faizsiz girişimci kredileri alınabilir.
Borçlarınızı Ödeme Yükümlülüğü
Paranızı nasıl alacağınıza karar verdikten sonra, bunun işletmeniz üzerindeki uzun vadeli etkilerini düşünün. Bir işletme kredisi almaya karar verirseniz, bu krediyi ve faizi birkaç yıl boyunca geri ödüyor olabilirsiniz. Bu da bitene kadar bütçelemeniz gereken ek bir maliyettir. Tanıdığınız birinden alacağınız kredi size daha düşük faiz sunabilir. Ödünç aldığınız tüm parayı nasıl geri ödemeyi planladığınız konusunda resmi bir düzenleme yapmak, anlaşmazlıkları önleyebilir. İlgili yükümlülükleri yerine getirebildiğinizden emin olmak için hibeleri kabul etmeden önce araştırın.
Konum
İşletmenizi nerede açabileceğinizi düşünün. Ürününüzü göndermeyi veya seyahat hizmeti vermeyi planlıyorsanız, işinizi kendi evinizde açabilirsiniz. Bir vitrin arıyorsanız, ödeyebileceğiniz kira ile konumun cazibesini dengelemeyi unutmayın. Ayrıca malzeme depolama, herhangi bir olağanüstü büyük ekipman ve teslimat almak veya gönderi göndermek için neyin uygun olabileceğini de düşünebilirsiniz.
Çalışanlar
Sizin için en önemli unsurlardan biri çalışanlar olacaktır. İş ortaklarınız varsa, her birinin ne kadar iş yapmayı planladığını ve yapmak istemediğiniz işleri göz önünde bulundurabilirsiniz. Özel işler için serbest çalışanlar tutabilir veya yoğun bir sezonda geçici olarak size yardımcı olması için birini getirebilirsiniz. İşe başlamadan önce çalışanları düşünmek, işe alımdan önce işi kayıt altına alacak altyapıya sahip olduğunuzdan ve yerel istihdam yasalarını bildiğinizden emin olmanıza yardımcı olabilir.