Bilim ve teknoloji alanında son derece küçük robotlar yapmak uzun zamandır mümkün. Fakat bu minik robotların çalışması için dışarıdan doğrudan harici bir kontrol gerekiyordu. Cornell Üniversitesi’nden bilim insanları ise bu gerekliliği tamamen ortadan kaldırıyor.
Kendi başlarına otonom şekilde hareket edebilen temel düzeyde elektronik “beyinlere” sahip olan bu mikro robotlar dışarıdan harici bir kontrole ihtiyaç duymuyor. Daha önceki buna benzer robotlar ise hareket edebilmek için elektrik akımına veya doğrudan robotlar üzerinde belirli alana odaklanan lazer ışınlarına ihtiyaç duyuyordu.

Boyutları 100 ila 250 mikrometre (milimetrenin binde biri – karınca kafasından daha küçük) boyutunda olan bu robotlar, iki veya altı ayaklı versiyonlarında basit düzeyde hareket edebilirken dört ayaklı “dogbot” olarak adlandırılan versiyonunda ise hareket hızı lazer atımlarıyla daha çok hızlandırılabiliyor.
İlerleyen zamanlarda tıp alanında kullanılabilir.
Robotların beyni olarak adlandırılan CMOS devresi 1000 transistör (karşılaştırma için: GeForce RTX 4090’da 76,3 milyar) yer alıyor. Robotun üzerinde yer alan fotovoltaik hücre gerekli gücü elde ederken menteşeli bacaklar ise hareketi sağlıyor. Çok temel ve basit düzeyde bir iş olarak görülse de mikro robot teknolojisinin geleceği çok uç noktalara ulaşabilir. Mikrobotlar ya da mikro robotlar gelecekte zorlu cerrahi işlemler için tıp alanında kullanılabilir. Örneğin ulaşılması güç olan tıkanmış damarlar. Öte yandan yalnızca sağlık değil çevresel temizlik noktasında da bu ürünlerin kullanılması mümkün.